Psikolog Zehra Erol

Sosyal medya kabadayıları

Ana Sayfa > Blog > Sosyal medya kabadayıları
09.05.2023
Sosyal medya kabadayıları

Sosyal medya kabadayıları

Sosyal medya kabadayıları kendine özgü kurallarını, bakış açılarını temel alıp bunları diğer insanlara dayatmaya çalışan kişilerdir. Eskiden bu tarz kabadayılar zayıf ve güçsüz olanı hedef alırken internetin çağımıza damga vurması ve sosyal medya üzerinden nasılsa direkt ilişkide bulunulmadığı düşünülerek her yaştan kişiyi hedef almaktadır.  Bu kişiler insanlara anlık iletiler yoluyla sözel olarak saldırmak, tehdit etmek, aşağılamak, küçük düşürmek, utandırmak, taciz etmek vb.. davranışlar sergilerler.

Yıkıcı etkisi olan bu tepkilerin farklı nedenleri vardır.

-Kişinin kendini değersiz görmesi. Yaşadığı aşağılık duygularının yarattığı kızgınlık ve öfkeyi diğer insanlara yansıtarak başa çıkma çabası.

-Kendini her konuda haklı görmesi, kendi düşüncesinin ve kendinin diğer insanlardan çok daha önemli olduğuna inanması.

-Vicdan ve pişmanlık duygusunun yeteri olgunlukta olmadığı kişilerin kendi söylemlerini olağan görmeleri ve bu ifadelerine ısrarla devam etmeleri.

-Gün içinde yaşanan olumsuzlukların yarattığı stresle anlık tepkiler verme.

Sosyal medyada en çok karşılaştığımız yıkıcı davranışlar;

-İsim takma, alay etme

-Kişiyi rahatsız eden görseller ekleme

-Israrla kendi düşüncesini tekrar tekrar yazma. Bunu yaparken de yargılayıcı, değersizleştirici söylemlerde bulunma.

-Hakaret etme, utandırma, küçük düşürmeye çalışma

-Homofobik veya ayrıştırıcı söylemler

Bu kişilerin elinde bilgisayarlar veya akıllı telefonlar birer tehlikeli sözel ve görsel şiddet içeren araçlara dönüştü. Sosyal medya kabadayılarının verdiği en önemli zarar; insanların birbirilerine olan bakış açılarının gittikçe olumsuzlaşmasına katkıda bulunması ve güven duygusunun zedelenmesi.

Neler yapılabilir.

-Görmezden gelmek; kişinin yaptığı yoruma ve gönderdiği mesaja cevap vermemek. Bazı sosyal medya kabadayıları kendilerine verilen cevaptan beslenmektedirler. Verilen cevap onları tatmin etmekte ve davranışlarının tekrarı için pekiştirici olma görevi görmektedir.

-Engellemek; Sizi rahatsız edici geri bildirimlerde bulunan kişileri engellemek. Ayrıca siz rahatsız edici bir mesaj aldığınızda bir süre sosyal medyadan uzak durarak sakinleşmek. Kendinizi daha iyi hissettiğinizde tekrar giriş yapmak. Ancak bu durumda da size rahatsızlık veren kişiyi engellemek.

-Sosyal medyanızı kullanırken kendinizi koruyacak sınırlar oluşturmak. Profilleriniz de ki ayarları buna göre şekillendirmek. Bu bildiğimiz ve çok kolay bir çözüm yöntemi olsa da zaman zaman merak duygusu, onaylanma ve beğenilme arzusu bu sınırların konulmasını zorlaştırmaktadır.

-Bazı sosyal medya sitelerinde kötüye kullanımın bildirilmesi için oluşturulan seçenekleri kullanmak.

Yorumlar


Yorum Yap