Psikolog Zehra Erol

Evlilik terapisi

Ana Sayfa > Blog > Evlilik terapisi
11.04.2023
Evlilik terapisi

Evlilik terapisi

Evlenirken çiftlerin iyi gideceğine inanarak başladıkları evliliklerinde tıkanma noktaları olabilir. Bu noktalarda süreç tıkanmadan evlilik terapisi desteğe almak oldukça önemlidir.  Sorunlar derinleşip kökleşmeden özellikle boşanmayı sık sık düşünme noktasına gelmeden yardım almak ilişkinin dinamiklerini de uzun vadede olumlu yönde etkileyecektir. Her evlilikte zaman zaman çatışma yaşanır. Ancak mutlu evlilik birbirlerini anlama ve duygusal yakınlık için çaba harcayan eşlerle mümkündür.

Evlilik terapisi: eşlerin birbirleriyle etkileşim kalıplarını, iletişim biçimlerini ve duygusal yakınlık kurma biçimlerini birlikte değerlendirmek ve bunlar üzerinde birlikte çalışmaktır. İlişkilerde bazı uyarı sinyalleri vardır. Bu işaretleri iyi değerlendirmek ve gerekir.

-Eşlerin birbiriyle konuşmayı bırakması. Zamanla iletişimin iyice sınırlı hale gelmesi. Nasılsa konuşmak anlamsız düşüncesinin hâkim olması.

-Olumsuz, ön yargılı iletişim biçiminin hâkim olması. Olumsuz iletişim söylenen sözler kadar, beden dili, ses tonu ve imalı vurguları da içinde barındırır.

-İş birliği yerine haklı ve haksız kısırdöngüsü içinde iletişimin devam etmesi. Eşlerin birbirinin rakibi veya düşmanı olarak değil aynı yolda işbirliği içinde ilerleyen bireyler olarak iletişim kurmak için çaba sarf etmeleri.

-Eşlerin her birinin kendine özel kişisel alanları vardır. Bu kişisel alanların varlığı birbirlerinden sır saklamanın, yalan söylemenin nedenine zemin oluşturmaz. Diğer yandan da evlilik içinde eşinize alan tanımamak ve aşırı müdahalecilik de ilişkinin yapısını olumsuz şekilde etkiler.

-Evlilik terapisi eşlerin birbiriyle etkileşimleri ve iletişimlerinin kendilerini nasıl etkilediğini açık olarak konuşabildikleri uzun soluklu bir süreçtir. Bu süreçte paylaşımlar ve sorunların ne olduğu üzerinde çalışmak, neler yapılacağı üzerinde çalışmak her bir eşin kişisel sorumluluğudur. Çiftlerin kendileriyle ilgili konulara odaklanmaları önemlidir. Sonuçta her birey kendi gelişiminden kendisi önemli ölçüde sorumludur.

-Cinsel yaşamda zaman zaman değişimler olsa da önemli değişimler ve belirgin farklılıklar bir işaret olabilir.

Evlilik terapisi çiftlerin birbirlerinin bakış açısını anlamaya, sorunlarının asıl kökenine inmelerine yardımcı olan bir süreçtir. Çiftlerin daha etkili iletişim kurmaları, farklılıklarını anlamaları, konuşabilmeleri, tartışıp ilerleyebilmeleri için alan sağlar..

Yorumlar


  • Soru

    asdasdasdasd

  • Cevap

    wafsdvfgvbwsdfgbvn

  • Soru

    werdfg

  • Soru

    sssacas

  • Soru

    text

  • Cevap

    Denemeeeee

Yorum Yap