Psikolog Zehra Erol

Duygusal manipülatörler

Ana Sayfa > Blog > Duygusal manipülatörler
15.05.2023
Duygusal manipülatörler

Duygusal manipülatörler

Duygusal manipülasyon; ilişkilerde kişinin kendi menfaati doğrultusunda, duygusal tepkileriyle ilişkide olduğu kişiyi kontrol etme, gücün kendisinde olduğunu gösterme amacıyla açığa çıkan duygusal tepkileri şeklinde tanımlayabiliriz. Duygusal ilişkilerde etkileşimler, yaşanan olaylar çerçevesinde her iki tarafta da duygusal tepkiler açığa çıkabilir, çiftler birbirlerinin duygusal tepkilerini tolere edebilir  ve çiftler birbirine destek verebilir. Ancak bu destek olma veya tolere edilme açısından duygusal manipulatörler  lehine bir dengesizlik vardır.

Duygusal manipulasyon işaretleri ve etkileri;

-Duygusal manipulatörler kendinizden şüphelenmenize neden olur. Gerçekte olan şeyleri kavramanızda sorun olduğuna dair bir inancın yavaş yavaş yerleşmesine sebep olur. Bu kişiler söyledikleri yalanları o kadar ısrarla savunurlar ki kendinizi sorgulamanıza neden olurlar.

-Yaşanan olumsuzluklar sonucunda suçluluk duyguları hissettiklerinde bu duygunun sorumluluğunu size yüklemeleri çok fazla zamanlarını almaz. Birlikte yaşadığınız zorlayıcı, üzücü, acı veren deneyimler de ne olursa olsun sorumluluk sizindir.

-Yaşanan olumsuzlukların sorumluluklarını üstlenmedikleri için kendilerini “yaşamın kurbanı” olarak görürler. Kendileri dışında herkes hatalıdır.

-Bu kişiler çok hızlı bir şekilde yakınlaşırlar kendinizi özel hissettirirler. Bir süre sonra ilişkide kendinizi diğer ilişkilerinden farklı ve özel hissetmeye başlarsınız ve bunun  sorumluluklarını yerine getirmek için uğraşır durursunuz. Üzüldüğü zaman mutlu etmek, kızdığı zaman sakinleştirmek, parası olmadığı zaman destek olmak gibi..farkına varmadan bir çok sorumluluk üstlenirsiniz.

-Sizin şikayet etmek için hiç bir nedeniniz yoktur. Ama onların çok fazla nedeni vardır. Bu nedenlerden size sıra gelmez. Bu kişilerin nedenleri hep önemli ve önceliklidir.

-Sizin hassasiyetlerinizi bildikleri için duyarlı olduğunuz noktalara temas ederek sizi kendi istedikleri şekilde yönetmeye veya gücün kendisinde olduğunu göstermeye çalışırlar. Çalışan bir kadınsanız evle az ilgilendiğiniz için sıkıntı yaşıyorsanız bunun hızla farkına varırlar. Kendi çalışmıyorsa veyaa evle ilgili sorumlulukları azaltmak istedikleri zaman “sen zaten ev kadınlığı konusunda zayıfsın” diyerek size yaklaşabilirler.

Bu kişilerle ilişki sürdürmek oldukça zorlayıcıdır. Ancak yukarıda bahsettiğimiz durumların farkına vardıktan sonra olayları algılayışınızı sürekli sorgulamamak böyle ilişkilerde sorunlarla başa çıkabilmek adına önemli bir aşamadır. Diğer önemli adımda kendi sınırlarınızı fark etmek ve tutarlı davranmaktır..

Yorumlar


Yorum Yap