Psikolog Zehra Erol

Çocukluk çağı travmalarında EMDR terapisi

Ana Sayfa > Blog > Çocukluk çağı travmalarında EMDR terapisi
15.05.2023
Çocukluk çağı travmalarında EMDR terapisi

Çocukluk çağı travmalarında EMDR terapisi

Çocukluk çağı travmalarında EMDR terapisi oldukça yarar sağlamaktadır. Erken dönemlerde, çocuğun ihmal edilmesi, kötü davranılmasının, mağdur edilmesinin yetişkin yaşamına uzanan uzun süreli etkileri vardır. Bağımlılıklar, depresyon, yeme bozuklukları, kaygı sorunları gibi psikolojik problemler en sık bilinen etkileri.  Ancak bunlar dışında yaşanan sorunlardan kısaca bahsedebiliriz;

-İlişki problemleri önemli sorun alanıdır. Özellikle güven duygusunun zedelenmesi nedeniyle insanlara güven duymakta zorlanma, sosyal yaşamdan uzak durma gibi eğilimlere sahip olabilirler. Yakın ilişkilerde ise farklı problemlerden bahsedebiliriz. Cinsel sorunlar, sinsellikle ilgili takıntılar, istismar edildikleri veya olumsuz davranışlara maruz kaldıkları ilişkileri devam ettirme.

-Değersizlik duyguları; çocukluk çağında yaşanan olumsuzluklarının en önemli etkisi bu kişiler yetişkinliktede sevilebildiklerini ve değerli olduklarını hissetmekte oldukça zorlanırlar. Bu nedenle hayır demekte, karar vermekte zorlanırlar, diğer insanları kendilerinden daha olumlu algılama eğilimleri vardır. Kendini aşırı eleştirme, kendinden nefret etme ve  olumsuz giden ilişkilerde uzun süre kalma gibi tutumları vardır. Düşük benlik saygısı ve özgüven duyguları mevcuttur.

-Duygusal iniş çıkışlar ve öfke patlamaları yetişkinlikte yaşamlarını çok zorlar. Bunun yanında utanç veya suçluluk duygularının sıklığı ve yoğunluğu önemli şekilde kişide sıkıntı yaratır.

Çocukluk çağı travmalarında EMDR terapisi yani; göz haraketleri ile duyarlılığı azaltma ve yeniden işleme terapisi (EMDR) kullanılmaktadır. EMDR  göz hareketleri, sesler veya dokunma kullanılarak uygulanan bir terapi yöntemidir. Uygulamada kişi rahatsız edici, anılar, duygulara, düşünceler, beden duyumlarına odaklanırken göz hareketleri, ses veya dokunma ile duyarlılığın azaltılması çalışılır.

EMDR terapisinde sürecin ne kadar olacağı kişiden kişiye değişir. Bunun nedeni de her bireyin yaşadıklarının kendine özel olmasıdır.

Yorumlar


Yorum Yap