Psikolog Zehra Erol

Güvensiz kişilerle ilişki

Ana Sayfa > Blog > Güvensiz kişilerle ilişki
09.05.2023
Güvensiz kişilerle ilişki

Güvensiz kişilerle ilişki

Her insanın zaman zaman güvensiz hissettiği durumlar olur. Ancak bazı insanlarla birlikteyken bu duyguyu daha sık yaşarsınız. Bazı güvensiz kişiler bazen direkt bazen de dolaylı yollardan iyi veya üstün olduklarını göstermeye çalışırlar. Alfred Adler’in üstünlük çabası diye adlandırdığı bu durum kişinin kendi zayıflık ve yetersizlikleri ile yüzleşmekten kaçınmak için kendilerini olumlu sergilemek çabasıdır. Bu çabanın gösterilme şekillerinden kısaca bahsedecek olursak;

Güvensiz kişi sizi de güvensiz hissettirmeye çalışır. İletişimde bulunduğunuz kişi sizi değersiz hissettirmeye başladığında bunu dikkate almak gerekir. Siz çoğunlukla kendinize güven duyuyorsanız ancak belli bir kişinin yanındayken kendinizi değersiz hissediyorsanız o zaman size kendi güvensizliğini hissettirmiş olma olaslığı oldukça yüksektir.
Kendine yeteri kadar güven duymayan kişiler yaptıkları olumlu davranışları veya başarılarını abartarak anlatırlar. Kendini değerli hissetmek için başarılını sergilemeye çalışırlar.
Bazen de mütevazilikle kendini ön plana çıkarma çabasındadırlar. “Herkes bunu yapıyor, ama benim bunlara harcayacak vaktim yok..” şeklinde yaklaşımlarla kendini ayrıcalıklı ve önemli kılma gayreti görülebilir.
Bu kişilerin yapılacak işler yada durumlarla ilgili yüksek standartları vardır. Ancak iş pratik yaşama geldiğinde söyledikleri ile yaptıkları arasındaki farkı görmek mümkündür. İleitşimde bulunduğunuzda söyledikleri ile sizden daha iyi olduklarını hissettirirler. Anacak davranışlarında bunu görmek zordur.
Güvensiz kişiler yüksek limitleri nedeniyle  çevrelerini insanları çok sık eleştirir, yargılar ve beğenmezler. İletişimde konu dönüp dolaşır ve diğer insanların ne kadar yetersiz olduğuna gelir ki bu durumda da olumsuz değerlendirmeleri dinlemek yakınındaki insanlar için oldukça zordur.

Yorumlar


Yorum Yap