Psikolog Zehra Erol

Pasif agresifliğin belirtileri

Ana Sayfa > Blog > Pasif agresifliğin belirtileri
09.05.2023
Pasif agresifliğin belirtileri

Pasif agresifliğin belirtileri

Pasif agresyon kızgınlık duygularının direkt olarak gösterilmeyerek dolaylı yoldan karşı tarafa yansıtılmasıdır. Genel olarak tutumları engelleyicidir. Bu yaklaşımları iletişim kurmayı da oldukça güçleştirir. Pasif agresif tepkiler uzun vadede ilişkiler için oldukça zarar vericidir. Kızgınlık tepkilerini “ben kızgınsam sen de kızgın olmasın” şeklinde pasif kalarak size aktarırlar. Mesafelerinden, ertelemelerinden, konuşmamalarından veya isteklerinizi reddetmelerinden dolayı sizde kızgınlık yaşar ve rahatsız olursunuz. Pasif agresif davranışların altında kontrolü elinde tutmak yatar. Bu kişilerle iletişim kurmak da zorlanırsınız. İstek, ihtiyaçlarınıza, planlarınıza  hayır demezler ancak sonrasında sözle ifade etmediklerini davranışlarında belirgin şekilde hissettirirler. Bu kişilerin adeta davranışları konuşur. Pasif agresifliğin belirtileri;

– Size hayır demez ama kızgınlığını unutarak ifade eder.Kendisinden istediğiniz şeyleri yapmayı unutur. Eve gelirken marketten sebze almasınızı istersiniz unutur. Tatil için araştırma yapmasını istersiniz unuttuğunu söyler.

-Yapılacak şeyleri ertelerler. Sınırlardan, programlayarak iş yapmaktan hoşlanmazlar. Bu nedenle erteleyerek tepki verirler.

-Yaptığınız bir plana hayır demeseler de bir eksik, kusur bularak yaptığınız planın önüne engel koyarlar.

-Hayır demezler. Durumu belirsiz bırakırlar. Aslında bu hayır demektir. Bir ziyaret yapacağınız da bakarız derler. Bakarız, konuşuruz vb.. “hayır” anlamına gelir. Bu yaklaşımları süreci yönetme isteklerinin bir parçasıdır.

-Davranışlarının yarattığı olumsuz etkinin sorumluluğunu almazlar. Bunu kendilerine göre mantıklı açıklamalar yaparak, neden bularak, davranışların etkisini aza indirerek yaparlar.

-Gecikmeleri hayır demenin bir şeklidir. Geç kalacağım, geç geleceğim, şu an gelmek istemiyorum demezler. Telefonunu açmayarak, haber vermeyerek gecikeceklerini haber vermeyerek kendilerini ifade ederler.

-Anlaşılamadıklarına inanırlar. Kızdıklarında eleştirel, negatif  ve inatçı yaklaşımlar gösterirler.

-Sorunların nedeni olarak başkalarında ararlar. Kendilerini çoğunlukla mağdur olarak görürler. Kendi davranışları için her zaman bir nedenleri vardır.

-Haklısın diyerek tartışmaları kapatmaları  nedeniyle sorunlarla ilgili konuşmanın önünü kaparlar. Gerçek düşünceleri, ne istediği ve neden duruma olumsuz baktığı ile ilgili samimi konuşmalar yapmaktan uzaklaşmış olur.

Bu kişilerin erken çocukluk dönemlerinde kızgınlıklarını ifade etmesine izin verilmemiş veya kızgınlıklarını ifade ettiklerinde de cezalandırılmış olabilirler. İtirazları engellenmiş çocuklar söylendiklerinin dinlenmediğini veya cezalandırılacağını öğrendiklerinde pasif şekilde tepki gösterirmeyi geliştirebilirler.

Yorumlar


Yorum Yap