Psikolog Zehra Erol

Yakın ilişkilerde tekrarlayan deneyimler

Ana Sayfa > Blog > Yakın ilişkilerde tekrarlayan deneyimler
09.05.2023
Yakın ilişkilerde tekrarlayan deneyimler

Yakın ilişkilerde tekrarlayan deneyimler

Yaşadığınız her yakın ilişki öğretici ve güçlendiricidir.  Ancak bazı kişiler yetişkinlikteki yakın ilişkilerde tekrarlayan deneyimler yaşarlar. Bu deneyimler kişinin bir süre sonra ilişkilere karşı umutsuz şekilde bakmasını sağlar ve ilişkilere yönelik karamsar, olumsuz inançlar geliştirirler. Tekrarlayan zorlayıcı yakın ilişki deneyimlerin kökeni çocukluk dönemine dayanır.

Her birey erken yaşlarda güveneceği bir ebeveyne ihtiyaç duyar. Güven duyduğu ebeveyn çocuğun gelişimi için önemli bir ihtiyaçtır. Çocuk zorlandığı durumlarda, içsel ve dışsal sorunlar yaşadığında bağlandığı ebeveynlerinden destek almak ihtiyacı hisseder. Ebeveyn çocuk ilişkisindeki bağlanma da ebeveynin ihmal veya ihlal varsa; çocuk sevgi, acı, kaygı ile karışık duygular yaşar. Yaşanan bu duygular çocuğu derinden etkiler.  Kendisinin güven ve kaygılarını azaltacak ilişki kurma arzusunu arttırır. Yaş ilerledikçe yakın ilişkiler kurdukça farkında olmadan bildiği, tanıdık gelen ancak zorlayıcı olan benzer ilişkilere yönelir. Tekrarlayan ilişkilerde geçmişte yaşadığının benzeri duyguları yaşamamak için de belirgin şekilde çabalar. Bu nedenle de geçmişte var olan, yetişkinlikte benzeri yaşanan ilişkilerin duygusal boyutu da bir o kadar yoğundur.  Unutmamak gerekir ki erken yaşlarda ihmal veya sınırları ihlal edilen tüm çocuklar yetişkinlikte zorluk yaratacak ilişki kurma ihtimaline açıktır.  Kişi kendini zorlayan deneyimleri neden tekrarlar;

-Yetişkinlerin kendini zorlayan deneyimlere tekrar yönelmelerinin en önemli nedeni bildiğiniz durumlar da kendimizi daha rahat hissetmeniz ve nasıl tepki vereceğinizi bilmenizdir.

-Diğer bir neden de farkında olmadan aynı deneyimi yaşayıp, farklı sonuçlanacağını arzulamaktır. Geçmişte yaşadığınız deneyimin kendinizde açtığı hasarı bu şekilde onarmaya çalışırsınız.

-Ebeveyn çocuk ilişkisinde yetersizliğinizi yaşadığınız üzücü deneyimlerle belirgin şekilde hissettiğiniz de bunu aşmak yaşamınız içinde önemli bir hedef olur. Yetersizlik duygusuna karşı gelişen hassasiyet ilişkilerde de açığa çıkar. İlişki içinde sorumlulukları daha iyi yerine getirirseniz sorun yaşamayacağınıza inanırsınız ve bunun için çabalarsınız.  Oysa ki tüm bu çaba geçmişin yaralarını örtmeye yetmez.

Bu nedenle geçmiş yaşam deneyimlerimizi anlamak ve bunların bugünümüze etkisini görebilmek oldukça önemlidir. Bunu deneyimlerimiz üzerinde tekrar tekrar düşünüp anlamak bugünümüzü nasıl şekillendireceğimiz de önemli bir yere sahiptir.

Yorumlar


Yorum Yap