Psikolog Zehra Erol

Travma ile başa çıkmak

Ana Sayfa > Blog > Travma ile başa çıkmak
09.05.2023
Travma ile başa çıkmak

Travma ile başa çıkmak

Travma ile başa çıkmak süreç, destek ve çaba gerektirir. Travmanın kişi üzerinde sarsıcı bir etkisi vardır. Travma yaşayan kişiler olayın ardından hayatlarının bir daha eskisi gibi olamayacaklarına ve mutlu olamayacaklarına inanırlar. Yaşama karşı önemli ölçüde bir hayal kırıklığı yaşarlar.  Oysa ki travmanın insanın hayatında bir yandan yıkıcı bir etkisi varken diğer yandan da güçlendirici, yaşamla, kendinizle ilgili konularda farkındalık kazandırıcı bir yanı da vardır.  Yaşanılan üzücü, acı verici olaylar elbette ki kişinin üzerinde önemli düzeyde etki bırakır. Ancak diğer yandan da yaşam içinde bu süreci aşmak için birçok fırsat da mevcuttur. Aşağılanma, kaza, deprem vb..beklenmedik ani gelişen olaylar travmaya neden olabilir. Travma olayın kendisi değildir, travma yaratan olayın kişi üzerindeki duygusal etkisi yani oluşan duygusal yaralardır. Ancak bunların önemli kısmı zaman içinde iyileşir, daha az kısmı post travmatik stres bozukluğuna dönüşür.


Travma ile yapılan çalışmalar göstermiştir ki;

-Erken yaştaki travmatik yaşantılar yetişkinlikte psikolojik ve davranışsal sorunların gelişimine zemin hazırlamaktadır. Bunun nedeni kişinin özgüveni, özsaygısı üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olması ve kişinin stresle baş etme yollarını geliştirmede zorluklar oluşturmasıdır.

-Erken yaştaki travmalar kişinin duygusal dünyasında yarattığı karmaşa nedeniyle duygusal düzensizlikler, algılamada çarpıtmalar ve davranışsal sorunlar açığa çıkarır. Terapi bunların yeniden yapılandırılmasıyla ilişkili bir süreçtir.

-Travma sonrası sosyal ağların destekleri oldukça önemlidir. Kişiye en önemli desteği verebilecek kişiler yakınlarıdır. Bu süreçte de desteğe önemli düzeyde ihtiyaç duyar. Kişi kendini çaresiz hissedip bu döngü içinde kaldığında süreçle başa çıkmak oldukça zorlaşır.

-Travmatik olayların kişi üzerindeki etkisi geçmiş yaşantıları, bireysel özellikleri, direnç durumu, stresle baş etme şekli ile bağlantılıdır.

-Konuşma terapisi dışında EMDR denilen teknik de bu yaşantıların iyileşme sürecinde oldukça önemli bir etkiye sahiptir. EMDR düzenli ve etkili şekilde uygulandığında travmanın onarımına büyük katkı sağlar.

-Erken dönemde yaşanılan acı verici, sarsıcı bir olay üzerinden kendini yorumlamak ve tanımlamak ilerleyen yıllarda yaşamı, farkında olmadan bu çözümlenmemiş olay üzerinden değerlendirmeye ve bunun üzerinden tepki vermeye neden olur.

Yorumlar


Yorum Yap