Terkedilmek
Terkedilmek yaşamda başa çıkılması zor süreçlerden biri. Sevilen kişinin ilişkiden vazgeçtiğini, yalnız olduğunuzu derinden hissettiren yaşantıdır. Terk eden kişinin nasıl ayrıldığına ve ayrılma sürecindeki davranışlarına bağlı olarak da “ağır” yaşanan travma yaşantısına da sebep olabilir. Terkedilmenin kişide ruhsal yaraya neden olmasının sebebi;
-Ayrılık sürecinin nasıl yaşandığı
-Kişinin ilişkiye ait sorumluluk algısı, ilişkin kendi iç dünyasında nasıl şekillendiği
-İlişkinin bitişine verdiği anlam
-Ayrılmanın nasıl yorumlandığı; Ayrılmak çift yönlü bir durum gibi algılanır. Terk edilmekte ise tek taraflı bir değerlendirme mevcuttur. “Ayrıldım ve ya ayrıldık dendiğinde farklı oranlarda da olsa benimde ayrılık üzerinde etkim var, ayrılık benimle de ilgili vurgusunu” yapıyoruz. Terk edildim dendiğinde ise; “benim istemediğim, yönetemediğim, tek taraflı bir süreçten” bahsediyoruz.
Günlük yaşamda sık rastlanılan terk eden kişilerin en çok yaralayan ve travmaya neden olan davranışlarından kısaca bahsedelim;
-Aşağılamak, değersiz ve önemsiz hissettirmek
-Birden bire ilişkiyi kesmek. Problem olarak belirtilen olaylarla ilgili yetersiz açıklamalar.
-Aldatmak
-Manipulatif davranışlar, ayrılığın sorumluluğunu karşı tarafa yükleyerek terk etme
Terk edilen kişi bu davranışların sadece bir tanesine değil, birden fazlasına maruz kalabilir. Her zaman terk edilmek travmaya neden olmaz. Yaşanan olayların ağırlığı, kişinin duyarlılığı ve olayın olağandışılığı da travma yaşamasına neden olur kişinin. Örneğin; Uzun süredir tartışan, sorunlarını çözmekte zorlanan, eşinin bir şeyler sakladığını, eşiyle ilişkisinde mesafe olduğunu fark eden bir bayan için aldatılma ve ardından gelen ayrılık terkedilme olarak yorumlanmayabilir. Başka bir ilişkide ise; var olan sorunların çözüleceğine inanan, bunun için çaba harcayan, karşı tarafından da sorunlarla baş edebileceğine düşünen kişi için aldatıldığını öğrenmek, beklenmedik, olağandışı olabilir ve ardından gelen ayrılık terkedildiğini hissettirebilir.
Bir ayrılığın terkedilme olarak değerlendirilmesi yaşanan olay kadar terk edilen kişinin olayı yorumlayışı ve bireysel özellikleri ile de bağlantılıdır. Örneğin; ilişkiler de yoğun “ayrılık kaygısı” yaşayan kişiler için ilişkinin bitmesi ve karşı tarafın ilişkiden vazgeçmesi tahammülü zor bir durumdur. Kendileri ayrılığı en son düşündükleri için karşı tarafın ayrılacağı düşüncesi rahatsızlık verir. Sorunların çözümü için arayış içindedirler ve bunu karşı taraftan da beklerler. Karşı tarafın ayrılmasını da kendisinden vazgeçiş olarak yorumlarlar.
Terkedilmek travma olarak yaşandığı durumlarda kişinin günlük yaşama uyumu oldukça zorlaşır. Rahatsız eden acı veren olay sıklıkla hatırlanır. Bir yandan günlük yaşam olağan şekliyle devam ettirilmek istenir, diğer yandan acı veren anılarla nasıl başa çıkılacağı araştırılır. Bu durumlarda psikoterapi de EMDR denilen ve travmada oldukça etkili olan bir yöntem kullanılır. EMDR; bilgi işleme modelidir. EMDR’nin açılımı; Göz hareketleri ile duyarsızlaştırmadır. Var olan anıların yeniden yapılandırılarak, olaya karşı geliştirilen hassasiyetin azaltılması amaçlanmaktadır. EMDR oldukça etkili bir yöntemdir. EMDR ile yaşanılan olay psikoterapi seansında tekrar hatırlanarak yeniden yapılandırılır. Bu yapılandırma yapılırken kullanılan teknik çift yönlü uyarımdır. Çift yönlü uyarım da sıklıkla göz hareketleri ve ses kullanılır.
Sorularınızla ilgili detaylı bilgi almak için hemen form doldurun
Zor şeyler yaşıyorum. Terk edildim evet 2 sene falan üstüne beni sevdiğini evlenmek istediğini söyleyen kadın önce bahaneler sundu sonra sevmediğini söylerek terk etti başka psikolojik sorunlarım da var ne yapıcağımı bilmiyorum korkuyorum.
Merhaba
Psikolojik sorunlar kafanızı karıştırmış sıkıntı yaratmış olabilir. Bu sorunlar psikolojik destekle aşılır. İyi günler dilerim.
3 yıllık ilişkim vardı 3 gün önce terk edildim. Onu çok seviyordum oda beni çok seviyordu sevmese 3 yıl nasıl beraber olalım benim ailem olmadığı için ona çok baglandım hep onunla dertlestim her gün evlilik hayali kuruyorduk ben onu rahat kosullarda yasatmak için kpss ye hazırlanıyordum kendiyle anlaşma yapmıştık sınavı kazanacaktım daha 2 ay önce karadenize geziye gittik ben onun maddi manevi hep arkasında durdum kendim parasız gezdim onu gezdirmedim hep ona verdim senin yanında bulunsun dedim Her gün evlilik hayali kurarken 3 gün önce ortada hiçbir sebeb yokken güzelce konuşur anlaşırken bana eskisi gibi olmayan biseyler var ben ilerisini göremiyorum sana olan aşkım bitti sen çok iyisin sorun senle alakalı değil benle alakalı ben seni üzmek istemiyorum dedi senden soğudum evlilik düşünemiyorum dedi .Bunları rüyamda görsem inanmazdım sanki bunları yazan o değildi başkasıymış gibiydi farklı şehire gitmişti ailesinin yanina bindim otobüse gittim yüz yüze konuşmak için yüzünü görmek istemiyorum herşey bitti kalbini kırmak istemiyorum dedi . Aramızda kötü hiçbirşey geçmedi ben onunla konuşup sorunu çözmek istedim beni sevmediğini söyledi numaramı engelledi 3 yıllık kız arkadaşım her gün evlilik hayali kuruyoruz beni nasıl kpss ye çalışırken zor zamanimda yarı yolda bırakır kafayı yicem ders çalışamıyorum yemek yiyemiyorum lütfen yardım edin
Merhaba ilişkiniz süresince kız arkadaşınız ilişkiyi değerlendirmiş ve bitirme kararı almış. Size bu kararı vereceğini yeteri kadar hissettirmediği için şok yaşamışsınız. yemek yeme ve uyku düzeninizde sorunlarınız var ve devam ediyorsa uzman bir psikiyatristen yardım alın. İyi günler dilerim.
Merhabaiar 4 ilişkimde terk edildim nedenleri aramıyorum ama bu dönemde kardesimin tehlikeli bir hastalığını ve cinsel tercihlerinde farklılıklqrı tesadüfen öğrendim istem dışı bende elde titremeler göz dalgınlıklarım oluyor 8 kilo verdim keyfsiz yada mutsuz değilim ama hayata nötür duruyorum ne yapacağımı nasıl bi tutum sergiliyeceğimi bilmiyorum hiçbir olaya tepki veremiyorum bu durum zamanla düzelecrğini düşünsemde gitgide ruhen yorgun ve çıkmaza girdiğimi hissediyorum neyapcaüımı bilmşyorum…
Merhaba yaşadıklarınız vücudunuzda bedensel olarak ifade edilmeye başladığında bir uzmandan yardım almalısınız.İyi günler dilerim.
Mrb hocam bahsetmiş olduğunuz tedaviyi biz kendi kendimize uygulayabilirmiyiz acaba?
Psikoterapi kendi kendine uygulanan bir yöntem değildir. Her bir teknik için terapistler uzun eğitimler alır sonrasında uygulamaya başlarlar. Bu eğitimleri de ancak psikoterapistseniz alabilir ve uygulayabilirsiniz. İyi günler dilerim..