Sorunlardan Kaçmak Kişiyi Yalnız Bırakıyor
Stres günlük yaşamın doğal bir parçasıdır. Stressiz bir yaşamı beklemek olası değildir. Ancak stresi iyi yönetebildiğinizde üzerimizdeki gerginlik hafifler. Neler bizde stress yaratır dediğimizde bunun cevabı açıktır. Ölüm, boşanma, hapise grime, iş sorunları gibi yaşam olayları ilk aklımıza gelenler olsa da kişiden kişiye değişir. Örneğin eşle sorunlar, okul değiştirme, kayınvalide, kayın pederle problemler, sosyal faaliyetlerde azalma, tatile çıkma, evlenmek vb.. günlük yaşamda sıklıkla karşılaştığımız olaylar strese neden olabilir. İnsanın olduğu yerde doğal olarak sorun da vardır. Kişinin bu sorunlardan başa çıkmayı öğrenmesi önemli. Belli bir noktaya kadar tedbir alsak da sonuçta problemlerden tümüyle kaçınmak mümkün değil. Kaçınmalar yaşantıyı sınırlandırdığı için sosyal yaşamdan uzaklaştırıp kişiyi yalnızlaştırıyor. Oysaki sorun çözmek adına çaba sarfetmek bizi zorlasa da kendine olan güveni artırıyor. Öyle ki stres düzeyi yüksek sorunlarla karşılaştığımızda da başa çıkabilmemiz üzerimizdeki baskısını hafiflemesine neden oluyor.. Sorun çözme becerilerimizi mutlaka geliştirmeliyiz. Sorun karşısında nasıl tepki gösterdiğimiz, neler hissettiğimizi ve nasıl düşündüğümüzü anlamamız gerekir. Hem duygusal anlamda hem de düşünsel olarak soruna farklı nasıl bakabiliriz bunu geliştirip, anlamalıyız.” Buda stres durumlarıyla başa çıkmamızı sağlar.”
Her Sorunun Mutlaka Kusursuz Bir çözümü Yoktur
Sorunları çözerken eksik bir yanı kalmasın, düşündüğüm sonuca ulaşsın yaklaşımı tıkanmaya neden olabilir. Bu durumda açığa çıkan rahatsızlık verici duygulardan uzaklaşmak için kişi kendini sosyal yaşamdan uzak tutabilir. Sorunlardan kaçmak kişiyi yalnız bırakıyor. Sorunlar karşısında kusursuz çözümler beklemek hem kendi hemde birlikte yaşadığımız insanlar üzerindeki baskıyı arttırır. Sorun en iyi şekilde çözülsün demek ve bunun için beklemek etkisiz kalmamıza neden olur. Önemli olan bu koşullar altında neler yapabilirim bunu görebilmek ve beklentileri bu şekilde oluşturmak.
Yalnızlıkla yüzleşmek oldukça zorlayıcıdır. Yalnızlıktan kaçınan kişi neler yapar;
– Zamanını bir çok faaliyetle planlayarak kendisiyle baş başa kalmaktan kaçınırlar.
– İş yaşamı yada sosyal yaşamda aşırı sorumluluk üstlenmek
– Sorun yaşamamak, istemediği olaylarla karşılaşmamak için aşırı kontrol çabası
– İnternet yada televizyon başında aşırı zaman geçirme
– İşkoliklik
– Yemek yada seks bağımlılığı
– Alkol, madde kullanmak
– Alış veriş merkezleri gibi kalabalık alanlarda zaman geçirme
– Birden fazla kişiyle ilişki yaşamak
Sorularınızla ilgili detaylı bilgi almak için hemen form doldurun
Merhaba, bu yazdıklarınızın sosyal fobiyle bir bağlantısı olabilir mi? stresle başa çıkamama, sorunlardan kaçma, yalnızlıktan korkma bunların hepsi bende var. özellikle yalnızlıktan kaçınmayla ilgili maddeler… sosyal fobim var ve bunların hep o yüzden olduğunu düşünmüştüm. hayatı hep eksik yaşıyormuşum gibi geliyor artık kendimden nefret etmeye başladım 🙁
Merhaba
Evet benzer özellikler sosyal fobide de görülebilir. Psikolojik problemlerde ayırt edici özellikler vardır. Böyle bir tanı belirttiğinize göre bir uzman görmüş olmalısınız. İlaç tedavisi ve terapi yardımınıza düzenli olarak devam edin..iyi günler dilerim..
Merhaba yeni evliyim aşık olarak evlendik ancak eşimin ailesi yuzunden bir cok sorun yasadık ve evlendiğimde izmire yerleştim bununla birlikte benim evliliğe alışma sürecim sorunlu geçti adaptasyon problemi yasadım eşim mükemmelliyetçi gereksiz yalanı sevmeyen en ufak yalanda ortalıgı ayaga kaldıran biri bana karsı tutumundan dolayı beni korkutan cok yanı oldu ve buda hayli buyuk korkulr yasamama neden oldu adaptasyon problemi yasarken uzerine hata yapma korkumda eklenince hep hata yptım bi iki aydır adapte oldum ancak şimdi ufacık birşeyde yine büyütüyor ve sorunsuz çözüm arıyor karsısında kendimi ifade edemiyorum ve içime kapanıyor oan susuyor kendimi suçlamaya baslıyorum ne yapmam lazım bundan nasıl kurtulabilirim
Kendinizi ifade etme güçlükleri ve ifade etme zorlukları eşinizin söylediklerinin yavaş yavaş yaşamınızın merkezine yerleşmesi ve ona odaklı davranma eğiliminizin aşırılaşması ile bağlantılı olabilir. Psikolojik destek almanızda fayda var.
Merhabalar hocam. Ben neden böyle oluyor bilmiyorum aşırı iç sıkıntısı yaşıyorum, en mutlu anlarda bile karamsar hissedbiliyorum. Haftada 3-4 kez başıma geliyor. Mutluyken aniden içim sıkılıyor, o anlarda hayattan nefret ediyorum sadece ıstırap çekiyorum. Ne yapacağımı bilemiyorum, olduğum gibi durmak da acı veriyor. Birde benim ruhsal durumlarım fiziksel olarak da etkiliyor, biraz strese girsem bile hemen midem bulanıyor, sıcak basıyor. Ne ders çalışabiliyorum, ne spor yapabiliyorum hal böyle olunca. Elle tutulur bir derdim de yok. 21 yaşındayım. Acaba bu bir psikolojik rahatsızlık mıdır? Bir ara okb tedavisi görmüştüm ama o zamanlar iç sıkıntım yoktu.
Merhaba bahsettiğiniz durum 1 ayı geçtiyse profesyonel destek almalısınız. OKB ve depresyon her zaman birlikte olmayabilir. Bazen OKB tedavisi bittikten sonra da depresyon, kaygı problemleri açığa çıkar..
Merhaba Zehra hanım. Benim bazı problemlerim var. Bazen yaptığım davranışları anlamlandıramıyorum. Sonradan pişman oluyorum çoğu kez. Davranışları sergilendiğim süre boyunca farkındalığım ve mantığım en alt seviyeye iniyor. O davranıştan sonra duygularım üzüntü, pişmanlık, sinirlilik oluyor. Neden böyle yaptım ki diyorum. İsteksizlikten midir içimdeki boşluktan mıdır hiç bilmiyorum. Okuldan mezun olmamın üzerinden aylar geçti. İlk zamanlarda bir işte çalışma konusunda isteksizdim. Şimdiyse hem ailevi ve maddi sorunlar, gelecek kaygısı gibi sorunlarımı düşünerek bir işte çalışmayı istiyorum. İş bulma konusunda da sıkıntılar yaşıyorum. Kimse beni kabul etmiyor, tanıdık birisi vardı o bile nezaketen kabul etmişti sonradan vazgeçti. Böyle böyle şeyleri yaşadıkça sorunu kendimde görmeye başladım. Geleceğe dair önümü göremiyorum diyebilirim. Henüz 22 yaşındayım. Biraz çekingen bir yapım var. Farklı şehirde okurken kendimi biraz olsun aştım, zincirlerimi az çok kırdım diyebilirim. Mesleğim çok fazla insanla muhatap olmayı ve daima iletişim içerisinde olmayı gerektiriyor. Ama ben çoğu zaman sessizim ve insanlardan uzak olabildiğim kadar uzak kalmak istiyorum. Eve misafir geliyor benimle tanışmak isteyen birisi vardı, içeri gitmedim mesela. Sonra evde kavga çıktı. Misafirlere karşı biraz fobim var sanırım. Üvey annem ve üvey kardeşimle yaşıyorum. Beni sevmiyorlar, nefretini kardeşime de aşılıyor o kadın. Ama mecburum başka gidecek yerim yok. Kendi kendine çok söyleyiniyor ne yapsam ona batıyor. Yemek yememden bile rahatsız oluyor. Ben de bu yüzden çalışıp başka eve taşınmak kendi hayatımı kurmak istiyorum. Babam yanımızda değil. Diğer kardeşlerim de kendi hayatlarını kurdular. Ben kendimi kısaca anlattım. Kendi içsel bunalımlarım, ağlama nöbetlerimi söylemeden geçmeyim. İçimdeki ölme isteğinden vazgeçemiyorum Gece yatmadan önce uykumda ölmeyi diliyorum çoğu zaman.
Umarım cevap verirsiniz. Ara sıra gelip bakacağım. Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba bahsettiğiniz durum kişilik özelliğinizle bağlantılı sorunlar. Bu sorunların kaynağı aile içi dinamikler, zorlayıcı duyguları uygun şekilde gösteremem vb. Yaşınız çok genç bu sorunlarla ilgili profesyonel destek almanız oldukça faydalı olur. Maddi sorunlarınızdan bahsetmişsiniz. Psikoterapi hizmetleri sadece özelde değil devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinde de verilmekte sadece araştırma yapmak gerekir.
Merhaba hocam evliyim 2çocuğum var. Esinle severek evlendik. Aramızda bağımız iyi idi ama zamanla eşim bana ters davranmaya gereksiz yere azarlaya başladı 2.çocuk 3 yasında ve hırçın büyütmesi zor bi çocuk eşim istiyor ki onunla hep ilgileneyim aramızda bu yüzden zaman zaman tartışma çıkıyor yanlış konuşuyor sonra özür diliyip konuyu kapatıyor fakat bi zaman sonra aynı konu tekrar yaşanıyor konuşalım sohbet edelim diyorum sinirlenip özür dilerim diyor yanaşmıyor bu sorunlardan kaçma olmaz mı yaşlamışımım nasıl olmalı eşim önceki yıllarda panik atak oldu acaba psikolojik bi süreçten mi geçiyor yine cevaplarsanız sevinirim.
Eşinizin panik atağının var olması psikolojik bir desteğe ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Eşinizi yardım alması konusunda yönlendirmenizde fayda var. iyi günler dilerim..
Merhaba zehra hanım,ben biriyle görüşüyorum ama dış görünüşü kötü olmamasina rağmen inanilmaz takıntı yaptim sürekli başkalarıyla kıyaslıyorum bu düşünceyi kafamdan atamadığım için o insanla mutlu hissedemiyorum ve geceleri uyuyamiyorum gün içerisinde fizyolojik olarak kendimi sıkıyorum istemsiz olarak.başıma bişey gelecek diye korkuyorum.bu durumdan nasıl kurtulabilirim ne yapmalıyım ?
Pınar hanım belli sizi rahatsız eden düşünceleri yönetmek önemli bir süreçtir. Bir uzmandan yardım alabilirsiniz. iyi günler dilerim..
Merhaba hocam. 7 aylik iliskideyim. Son 3 aydir, bazi problemlerimizi, kucuk kavgalarimiz oluyor. Fakat sevgilimin tepkisini buyuk goruyorum. Siradan sheyleri o kadar abartiyoruzki. Ben problemleri halletmek isterken, o problemden kaciyor. Gecishtiriyor. Ornegin, kavga ettik, bir kac gun konushmuyoruz sonrasinda hic bir shey olmamis gibi mesaj atiyo. Ben neden sorunlari cozmek yerine kaciyorsun dedigimde ise yine gecishtiriyor. Kavgada sıkıldığını ve normal olmak istedigini soyluyor. Fakat bu problemleri cozmezsek normal olmayacagimiz farkinda degil. Ne yapa bilirim? Nasil bu durumu toparlaya bilirim?
Merhaba bir ilişkide iletişim ve ilişki problemlerini aşabilmek iki kişininde çabasını gerektirir. Bu konuda ilişki terapisi alabilirsiniz. Sevgiliniz katılmak istemiyorsa da o zaman bireysel bir yardım alabilirsiniz.
Merhaba hocam 18 yaşındayım annem ve babamın ciddi bir sağlık problemi yok fakat ben onlara birşey olacak diye çok kaygılanıyorum bu endişeyi azaltmak için ne yapmam gerekir? Şimdiden teşekkürler.
Merhaba Kaygıların farklı nedenleri vardır. Sizin yaşadığınız durumu anlamak sizi tanımakla mümkün. iyi günler dilerim..
Bi çok yazınızı okudum Zehra Hanım hepsinin altında sorulan soruları ve hiç üşenmeden hepsinede verdiğiniz cevapları okudum
İlaç tedavisi diyorsunuz bazen
Tam isim vermeyeyim lyr… İle başlayan bi ilaç yazıldı bana siz bilirsiniz
Rahatlatıyor beni çok fakat İşimde çok hata yaptırıyor çocuk gibi oluyorum bide çok gezesim geliyor mesela şu an neden Ankaradayım inanın bilmiyorum bunu doktoruma anlattıkça miligram yükseltiyor sizce bu durum normalmi
Merhaba sorularınızı mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız. Miktarı neden yeterli bulmadığını arttırdığını sorarsanız cevaplayacaktır. İyi günler dilerim.
Merhabalar eşim depresyon hastası sık sık değersizlik hissi yaşıyor ne yapmalıyım 65 yasinds
Depresyonda diğer hastalıklar gibi tedavi gerektirir. Eşiniz bir uzmandan destek almalı. İyi günler dilerim..
Merhabalar
Ben ic sıkıntı yaşıyorum aslında insan içinde çok rahat olabiliyorum okulda basariliydim arkadaslik kurabiliyorum hakkimi savunabiliyorum ama son zamanlarda ben de özgüven kaybı var ve devamlı vesvese sakinlesemiyorum sonra kusmaya çeviriyor zaten çok zayifladim.vucumda su bile eksilmiş herseyden korkuyorum ailem destek oluyor yinede gecmiyor arkadaşlarım destek oluyor gecmiyor d vitamini ve b vitamini alıyorum doktor tavsiyesiyle bazen yemem yiyemeyip ölmekten korkuyorum herkes çok yoruldu artık ailem psikoloğa da götürdü ama psikolog ilgilenmedi direk psikiyatri ye gönderdi o da bu kusmalardan önceydi şimdi is bulsam gidicem psikoloğa çok korkuyorum herseyden
Merhaba psikiyatrist ve psikologdan birlikte destek alırsanız oldukça faydalanırsınız. Sorunlarınız bedeninize yansıdığı için ilaç tedavisi gerekli.
Zehra hanim merhaba net ve kısa cozumlemeleriniz dikkatimi çekti,ben de yazmak istedim.Buyudugum aile dolayısıyla sürekli yalan üretme hesap verme kaygisından dolayı aile içinde alışkanlık yaptı bende.maddi yetersizliklerden dolayı isteklerimi yerine getirememem ve sürekli kendi içine kapanan yapımla kendi içimde bir dünya kurmuş ve onunla yaşyrum.tam bir hayal dünyası anlayacağınız. Bunun sebebinin de çocukluğumda geçirdiğim saç hastalığınin trawmasini atlatamamam galiba.universite hayati boyunca da yaşadım.aslında çok Optimist biriyim hayata olumlu bakarım ama konsantre problemim çocukluğumdan beri var ve yaşamdan artık bir anlam cikaramiyorum.şimdi de iş kaygısı ve gelecek kaygısı… Hipnoterapi düşüyorum ama yine mevzubahis para.herhangi bir devlet Hastanesi düşünmedim çünkü 5 dakka dinleyip yine sektorun pazarladklari antidepresanla geri dönmek istemiyorum. 30 yaşındayım bir öneri istiyor ve uzun tuttuğum için özür diliyorum.
Merhaba üniversite hastaneleri veya özel üniversitelerin psikoloji bölümlerinden destek alabilirsiniz. İyi günler dilerim.