Reddedilmek
Reddedilmek kişide zorlayıcı duygulara neden olur. Üzüntü, kızgınlık acı ve değersizlik hissettirir. Bu duygular kişide sıkıntıya neden olabilir. “Hayır” cevabını alan kişinin bunu nasıl yorumladığı oldukça önemlidir. Kendisinin istenmediğine, sevilmediğine yönelik yorumlar kişinin kendine güvenini sarsıcı, yaralayıcı ve karamsar yaklaşımlardır. Oysaki bir kişinin diğerini geri çevirmesinin farklı nedenleri olabilir.
-Kişilerin beklentilerinin farklı olması tekliflerin “hayır” la cevaplanmasının nedenidir. Beklentilerin farklılığının anlaşılması bu durumun kişisel olmadığının görülmesine neden olur.
-Kişinin tekrarlayıcı şekilde zorlayıcı davranışlarının olması. Bu noktada kişi çevresini olumsuz etkileyen tekrarlayan davranışlarının farkına varması ve bu davranışların üzerinde çalışması önemli.
-İlgi alanlarının farklılığı
-Teklifin yapıldığı zaman için kişinin planının uygun olmaması vb.. benzeri nedenler olabilir.
Ancak yapılan teklifin geri çevrilmesi, verilen bir şeyin alınmaması gibi durumlarda kişinin kendine özgüveni az benlik saygısı düşük ise kendiyle ilgili yorumlamaları da olumsuz olacaktır. “Sevilmiyorum, istenmiyorum, önemsenmiyorum vb.. Bu şekilde olduğunda da kişinin farklı tepkileri açığa çıkar. Nelerdir bunlar;
- Sosyal yaşamdan kendini yalıtırlar.
- İnsanların kendine yakın davranışlarından şüphelenir. Kendine zarar vereceklerinden endişelenirler ve uzak dururlar.
- Kendini suçlar ve eleştirir.
- Reddedilmek kişinin fiziksel olarak da kendini beğenmemesine neden olur. Bu nedenle görünümüyle oynar, alış veriş yapar.