Pasif agresiflerle ilişkide neden öfkeleniriz?
Pasif agresiflerle ilişkide yaşanan temel zorluk doğrudan kızgınlıklarını ifade etmemeleridir. Örtülü duygularını pasif olarak ortaya koyarlar. Bu kişiler için pasif tepkiler aynı zamanda “hayır” demenin de yoludur. Karşı tarafın isteklerini yerine getirmeyerek karşı tarafta “hayal kırıklığı” yaratarak öfkelerini gösterirler. Örneğin; Eşinden duvarı boyamasını isteyen bir ev hanımının yaklaşımından eşi rahatsız olur. Kendisinde rahatsızlık uyandıran eşinin yaklaşımına karşı tepkisini işi yavaşlatarak gösterir. Duvarın boyanması 3 ayı bulur.
Kişinin yaşantısının parçası haline gelen edilgin tepkiler, ilişkilerde tekrarlayınca yaşanan “hayal kırıklıkları” pasif agresif kişilerle yaşayanlarda da bir süre sonra öfke oluşturur.
Pasif agresiflerin öfkesini neler açığa çıkarır ve neden karşı tarafta “hayal kırıklıkları” yaratırlar?
– Pasif agresifler için karşı tarafın kendisine nasıl yaklaştığı oldukça önemlidir. Otoriter ve emir verir gibi yaklaşımlardan rahatsız olurlar.
-Karşı tarafın ısrarcı ve zorlayıcı yaklaşımları kızgınlık uyandırır. Pasif agresifler bir işi yapmak isterse yapar, yapmak istemediği bir işi yapmak konusunda ısrarcı olunması edilgen tepkilerinin artmasına neden olur. İşi neden yapmadığı sorulduğunda da kendine göre mutlaka makul bir açıklamaları da vardır.
-Pasif agresifler eleştiriden hoşlanmazlar, yapılan eleştiri onu öfkelendirdiğinde o kişi ile ilişkisine bağlı olarak bir süre veya hiç görüşmeyebilirler.
Kızgınlık tepkilerini pasif şekilde ifade ettikleri için neye kızdıklarını anlamak da zordur. Pasif tepkilerini farklı yollarla ifade ederler;
-Küsmek, somurtmak, konuşmamak
-İşi yavaşlatmak veya işi yapmamak vb.
-Unutkanlık, erteleme, dedikodu yapmak
Kendileri için bu davranışlar yaşamlarının bir parçası haline geldiği için uzun süre bu davranışları sürdürebilirler. Ancak çevresi için oldukça rahatsız edicidir.
Pasif agresif davranışlar kişilik özelliği değil de durumsal olarak yani belli bir olaya göre de ortaya çıkabilir. Ancak kişilik özelliği olduğunda temeli çocukluk çağına dayanır. Öfke herkesin zaman zaman yaşadığı doğal bir duygudur. Öfkelendiğinde bağırmak, neden kızdığını anlatmak, hakaret etmek, söylenmek öfkeyi ifade etmenin farklı yollarıdır. Aile içinde öfkenin kötü olduğuna dair mesajlar, çocuğun öfkesinin tolere edilmemesi oluşumunda etkilidir. Çocuk öfkesini yansıttığında bazı durumlarda hoşgörü gerekir. Bu hoşgörü olmadığında çocukta yavaş yavaş pasif agresif tepkiler yerleşmeye başlar.
Pasif agresifler kendileri davranışları ile ilgili farkındalıkları olduğu zaman gelişirler. Pasif agresif kişilere; Bir şey yapmak istemediklerinde uzun uzun açıklamalar yapıp neden o işin yapılması gerektiğini anlatmak çözüm getirmez. Aşırı ve uzun uzun anlatımlar yerine daha kısa ifadelerde bulunmak yararlıdır. Otoriter ve emir verici yaklaşımları azaltmak da faydalıdır.
Sorularınızla ilgili detaylı bilgi almak için hemen form doldurun
guzel paylasım
Teşekkür ederim..İyi günler dilerim..
guzel olmus
Teşekkür ederiz..İyi günler dileriz..
çok teşekkürler . diğer konularda olduğu gibi bu konuda da çok yararlandım
Rica ederim..
Gerçekten teşekkür ederim.. Kiz arkadaşima bazi sebeplerden içimde öfke olduğundan dolayi farkinda olmadan tam da dediginiz davranışları gosteriyordum.. Açıktan öfkemi gösteremediğim için uzun süreli hayal kırıklıkları ve ertelemeler ile hiçbir beklentisini üstelik kolay ve yapilabilir istekler olmasına ragmen yapmıyorum.. Tam da dediginiz durum ve harika bir yazı..