İş yerinde stresin varlığı
İş yerinde stresin varlığı bilenen bir gerçek. Bunun çalışma hayatına bağlı nedenleri iş yeri ortamı, çalışma koşulları, aşırı iş yükü, kişiler arası ve yöneticilerle ilişkilerin etkisidir. Ayrıca özel yaşamdaki sorunların iş yerine yansıması ve işe odaklanmayı zorlaştırması da çalışanları önemli ölçüde etkiler. Bireysel özelliklerimizin iş yerindeki stres üzerindeki tetikleyici yanlarını çoğunlukla göz ardı ederiz. Ancak bu özelliklerimiz de iş yeri stresine önemli ölçüde katkıda bulunur. Bazı kişilik özellikleri daha baskın olan kişiler iş yerinde daha yoğun stres yaşarlar. Bu özelliklere kısaca göz atalım.
Aşırı suçlayıcılar; Bu kişilerin öncelikle kendilerine karşı suçlayıcı yaklaşımları vardır. Yüksek kişisel standartları vardır. Hata yaptıklarında kendilerini rahat bırakmaz, aşırı eleştirel davranırlar. Geçmişte yaptıkları hataları ve yapamadıklarını olumsuzluk durumlarını tekrar tekrar hatırlarlar. Bunlarla ilgili yaptıkları olumsuz düşünmeler ve yorumlarla kendilerine karşı oldukça zorlayıcı olurlar ve güven bunalımına neden olurlar.
Herkesi mutlu etmeye çalışma; Bu kişiler iş ortamında herkesi mutlu etmeye çalışırlar. Çevresindeki insanların ihtiyaçları olduğunda hemen fark eder ve yardım edeler. İş arkadaşları için uzun zaman harcarlar. Başarı bu kişiler için oldukça önemlidir. Tüm bu çabaları takdir edilmediğinde de hayal kırıklığı, kırgınlık yaşarlar.
Aşırı iç denetimliler; Bu kişiler sorumluluk duygusu yüksek olan kişilerdir. İşleriyle bağlantılı her konuda kendilerini sorumlu hissederler. Buda onların genel olarak kaygılı ve gergin hissetmelerini sağlar. Sorumluluk duygularının temelinde yararlı ve yetkin olma arzusu vardır.
İddialılar; Bu kişiler iddialı ve rekabetçidirler. Aşırı çalışma eğilimleri vardır. En iyi olmak için aşırı çabalarlar ve rekabet duygusunu yoğun bir şekilde yansıtırlar. İddialı olmaları nedeniyle aşırı talepleri olabilir. Aşırı çalışıyor olmaları tükenmelerine sebep olur. Stresin varlığı açığa çıkar.
Kendilerine açık olmayanlar; Bu kişiler çalıştıkları ortam ve kendi çalışma şekilleriyle ilgili kendileriyle yüzleşmekte zorlanırlar. Yapılacak işleri ve çalışma arkadaşlarının çabalarını hafife alırlar. Yeteri kadar çalışmazlar. Çatışmadan uzak durdukları için sorunlar en son noktaya gelene kadar yöneticileri ile iletişim kurmazlar. Bu da sonrasında gergin hissetmelerinin en önemli nedenidir.