Evlat Edilen Çocuklara Ebeveyn Olmak
Evlat edilen çocuklara ebeveyn olmak biyolojik çocuğunkinden farklı olmasa da bu ebeveynler bazı özel durumlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Yaşamlarının henüz başında evlat edinilmiş olmak çocuklar için daha olumludur. Erken evlat edinilen çocuklar için anne çocuk ilişkisinde; çocuğun bakımında, gösterilen ilgide süreklilik çocuğun uyumunu kolaylaştırmaktadır. Çocuklar 4 ila 6 yaş arasında geldiklerinde nereden geldiklerini sorgulamaya başlarlar. Bu dönem çocuklara durumunu konuşmaya başlamak için uygun bir yaştır. Bu yaşlarda ve daha sonrasında evlat edinilen çocuklar çevrenin daha fazla farkında oldukları için evlat edinilme sonrasında uyum zorlukları daha fazla görülebilir. Evlat edinilen çocuklarda yaş ilerledikçe evlat edinmeleriyle ilgili karmaşık duygular oluşur ve evlat edinen ailenin anlattıklarını sorgulama görülür. Aslında bu ikilem doğaldır. Bu durumda evlat edinen ailenin çocuğa yaklaşımı da oldukça önemlidir. Mükemmel olmaya çalışmak, aşırı koruyucu yaklaşımlar çocuğu duygularını yaşamasını zorlaştırabilir. Bu evlat edinilen kişiler için yaşam boyu bir çatışmada oluşturabilmektedir. Olağan yaşam akışı içinde yaşanan günlük kızgınlıkları yaşamak ve sorunları açıkça konuşabilmek evlat edinilen birey ve aile bireyleri için hayat boyu zor olabilmektedir.
Evlat edinilen çocukların psikolojisi oldukça önemli. Evlat edinilen kişilerde; terkedilme, reddedilme hisleri yoğun olabilmektedir. Kendinde bir sorun, eksiklik veya farklılık olduğu için bırakıldığı düşünceleri olabilmektedir. Bu tarz duygu ve düşünceler daha erken dönemlerde açığa çıkabildiği gibi geç yaşlarda da görülebilmektedir. Kayıp ve reddedilme duyguları kişinin benlik saygısını da etkiler. Benlik saygısı kişinin kendisini nasıl değerlendirdiği ile ilişkili bir algılama şeklidir. Kişi kendini gerçekçi değerlendirmesi sağlıklı bir benlik saygısı oluşturur. Evlat edinilen çocuklarda terk edilme, ret edilme duyguları ve kayıp algısı benlik saygı sorunlarına neden olabilmektedir. Bu özel durumlar hem evlat edinilen hem de aileleri için uzun soluklu bir süreçtir. Aile nasıl davranacağı, durumu nasıl açıklayacağı , özellikle ergenlik döneminde kimlik karmaşası aşamasında nasıl yaklaşımda bulunacağı konusunda destek ihtiyacı hisseder.
Evlat edinilen kişilerde görülebilecek yaygın problemler; depresyon, kaygı, benlik saygısında problemler, bağlanma bozuklukları, kayıp, reddedilme duyguları.