Değersizlik duygusu
Değersizlik duygusu kişinin kendini yaşadığı hayatta değerli ve önemli bir kişi olarak görmemesi ile bağlantılıdır. Kendini değersiz hisseden kişiler, yaşamdan zevk almakta zorlanırlar. Kendilerini olumsuz algıladıkları için özellikle sosyal yaşam ve yakın ilişkilerde sorunlar yaşarlar. Bunun nedeni değersizlik duyguları nedeniyle hayır demek, aldıkları kararlarda kararlı davranmak, duygularını ifade etmek gibi konularda zorlukları olmasıdır.
Kişinin kendini değerli görmesi erken dönemden itibaren çevreyle ilişkileriyle de belirlenen bir süreçtir. Kişinin kendi yapabildiklerinin farkına varması kadar çevresi tarafından da verilen geri bildirimlerle bağlantılıdır. Anne, baba ve çevrenin “Sen değerlisin” demesi yeterli değildir, beden dili ve davranışlarla da pekişmesi önemlidir. Kişinin kendini değerli görmesi erken dönem çocukluk yaşantıları ile oldukça ilgilidir. Yetiştirilme tarzı ailenin tutumları açısından baktığımızda katı disiplin uygulayan, çocuğu zorlayan, anne ve babanın mutlak güç olduğuna inanan, ihmal edilen ebeveynlerin çocuklarında değersizlik duygusu yavaş yavaş hakim olur. Bu kişiler yetişkinlikle beraber gerek iş gerek ilişkilerin ciddi problemler yaşarlar. Büyüme sürecinde yavaş yavaş gelişen değersizlik duyguları yanında bir de travmalar, depresyon gibi rahatsızlık dönemlerinde de yaşanan olayların etkisiyle değersizlik duyguları açığa çıkabilir. Bu durumlarda psikolojik destek ile süreç atlatılabilir. Durumsal olmayan erken dönem itibariyle yavaş yavaş gelişen değersizlik duyguları olan kişiler de bir süre sonra depresyon, kaygı sorunları yalnızlık duyguları, yaşam içinde yalnız kalacağına dair endişeler, ilişkilerde problemler görülür. Kendini değersiz gören kişi bir yandan çevresi için değerli görülmek için çabalarken diğer yandan da çevreden gelen en ufak olumsuzluklarda aşırı hassasiyet yaşar. Bu da değersizlik algısını pekiştirebilir. Bu durumda psikolojik destek süreci nasıl işler. Dışsal streslerin tetiklediği(iş kaybı,kayıp vb..) depresyon, kaygı bozuklukları gibi rahatsızlıkların açığa çıkardığı değersizlik duygularında bu rahatsızlıkların tedavisi ile bu duygular ortadan kalkar. Ancak değersizlik duyguları çoğunlukla gelişim süreci içinde kişinin kendisini algılama şekliyle yerleşen bir durumdur. Bu nedenle psikolojik destek sürecinin merkezinde psikoterapi vardır. Terapi sürecinde de bireyin kendini algılayış şekli, sosyal ilişkileri, uyum mekanizmaları üzerinde çalışmak gerekir.
Sorularınızla ilgili detaylı bilgi almak için hemen form doldurun
değersizlik duygusunun tedavisinde şema terapimi bilişsel davranışçı terapimi daha etkilidir acaba
Merhaba farklı teknikler kullanılabilir.
merhaba 31 yasinda hayata hala tutunamayan bir insanim ekonomik olarak anneme bagliyim o da aileden gelen paraya bagli babam ayri bizden onunda ekonomik ozgurlugu yok hicolmadi hep ailesinden para alarak yasadi ailecek psikolojik bir takim rahatsizliklarimiz var babamin tanisi konmadi ama ben bipolar oldugunu dusunuyorum ve narsistik bir tavri vardi anneme ve bana karsi. annem uzun sure alingan ve salddirgan olarak yasadi ve kardesimle beni buyuttu ozellikle ayrildiklarindan sonra. anneannem kronik psikoz tanisiyla yillarca akil hastanesinde yatii simdi bizimle yasiyor ben bu degersizlik duygusunu ne zman edinmis olabilirim cunku herkesi kendimden uzaklastiriyorum narsistik egilimlerim oldugunu dusunuyrum major depresyon dediler bana fakat kendime saygim yokbence beni ezipasagilayan bi sevgilim vardi ona hic cevap vermez sadece aglardm basta hersey guzeldi sonra beni baskalariyla karsilastirip uzmeye asagilamaya basladi hayatta hic birsey yapamiyacagimi dusunmeye basladim artik bu karanlik dongu surekli karsima ayni tip insanlari cikariyor aslinda tepkilerim eskisine gore daha iyien azindan cevap verebiliyorum ama simdi de unutkanlik basladi bazen ayni seyleri soyluyormusum ozellikle sosyal bir ortamdayken hayati sadece oldugu gibi algilayip icsellestirmeden yasamak istiyorum ne olur bana bir yol gosterin sevgiler
Majör depresyon tanısı ile doktor tedaviniz devam ettirmeniz önemli. Terapi yardımı almanız da oldukça faydalı olur. Bunun dışında bağımlılığın her türlüsü insan yaşamını kısıtladığı için mutsuzluk ve güvensizlik oluşturur. Babanızın yaklaşımlarının da yaşadığınız durumda etkisi olmuştur mutlaka bunlar derinliğine çalışılması gereken konulardır. Tedavinizde bunları da çalışmanızda fayda var. İyi günler dilerim..