Antisosyal kişilik bozukluğu
Antisosyal Kişilik Bozukluğu olanların özelliği toplumsal kural ve yasaların bozulabilir olduğuna inanmaları ve tepkisel olmalarıdır. Antisosyal kişi dediğimizde daha çok bir erkekten bahsedildiğini düşünürüz. Gerçekten de bu kişilik bozukluğu erkeklerde kadınlardan 3 kat daha fazla görülür. Bu kişiler hedeflerine ulaşmak için sınırları zorlamaktan kaçınmazlar. Kendi istek ve arzuları her şeyin önündedir. İsteklerini gerçekleştirmek için sevimli, cana yakın davranırlar. Bu süre zarfında sevimli, cana yakın, tatlı ve heyecan vericidirler. Hedeflerine ulaştıktan sonrada bu davranışlar ortadan kalkar ve ilişkide bulundukları kişileri oldukça zorlarlar.
Risk alabilmeleri, maceracı özellikleri ve kolay ilişki kurmaları karşı cinsin ilk aşamada dikkatini çeker. Denge kurma zorlukları, amaçlarına ulaşmak için yalan söylemeleri, düşünmeden davranmaları, karşı tarafın isteklerini dikkate almamaları bir süre sonra hayal kırıklığı yaratır. Kadınlarla ilişkilerinde sürekli sözler verir, vaatlerde bulunur ama bunların hiçbirini tutmazlar. Yapmadıkları ve yapmak istemedikleri şeyler için hep bir bahaneleri vardır. Düşünmeden davranmaları ve kaygı duymamaları nedeniyle suça eğilimlidirler. Davranışları nedeniyle de suçluluk duygusu hissetmezler. Buda davranışlarının tekrarlayıcı olmasının nedenlerindendir.
Erkek arkadaşı yada eşi antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler, onun yaşamında değişim sağlamak çabası yerine önce kendileri için endişelenmeli ve kendini korumalıdır. Bu kişilerin sözlerinden çok davranışlarını dikkate almalıdır. Karşı tarafı düzeltmek, ona yardımcı olmak, başı derde girmesin diye uğraşmak yerine hızla psikolojik destek alması için yönlendirilmelidir. Bu da diğer kişilik bozuklukları gibi ergenlik çağında ortaya çıkar. Ergenlik çağında hırsızlık, yalan söyleme, okuldan kaçma, kavga etme, alkol veya madde kullanımı gibi davranışlar dikkati çeker. Sabır gösteremedikleri için çalışma hayatı ve okul hayatını sürdüremezler. Yaşadıkları sorunların sorumluluğunu almak konusunda ciddi zorlukları vardır, bu nedenle de Antisosyal kişilik bozukluğu olanlar psikolojik destek almak için başvuruda bulunmazlar. Sorunları için başkalarını suçlar, oldukları gibi kabul görmediklerini vurgularlar.Bu kişilerle yaşayanlar da psikolojik yardıma ihtiyaç duyarlar. Uzun soluklu ilişkiler bu bireyler için zordur. Ayrılmak da zorlanan bağımlı kişilerle ilişkileri uzun süreli bir o kadar da yıpratıcı olabilir.
Sorularınızla ilgili detaylı bilgi almak için hemen form doldurun