Yalnızlığın psikolojik etkileri
Zaman zaman yalnız hissettiğimiz anlar olur. Kısa süreli yalnızlıklarla yaşamak çoğu kişiyi zorlamaz. Ancak o kısa sürede hissedilen yalnızlık duygusu o kadar ağır gelir ki tekrar yaşamak düşüncesi yalnızlık kaygısının en önemli nedenlerinden biridir. Covid-19 ile gelen sosyal ve duygusal olarak izolasyon birçok kişi için yalnızlığın psikolojik etkilerini hissetmesine neden oldu.
Tek Başına Olmak, Kalabalık İçinde Yalnızlık?
Tek başına yaşayan kişiler için evde yalnız geçirilen süre arttığı için arkadaşların ve aile ilişkilerinin sağladığı duygusal tatmin yeteri kadar giderilemedi. Bu sürecin doğal sonucu olarak da sosyal ve duygusal temas ihtiyacında da artışa neden oldu. Zaman geçtikçe sürecin sonlanması ile ilgili belirsizlikler yalnızlık duygusunu ve gelecekle ilgili karamsarlığın derinleşmesine de neden oluyor. Diğer yandan birlikte yaşayan kişiler için ise süreç daha farklı ilerlemeye sebep oldu. Özellikle uzun zamandır iş, günlük yaşam koşturmaları ile ihmal edilen ilişkiler için Covid-19 birlikte zaman geçirmek anlamında fırsat oldu. Ancak süre uzadıkça tek başına yaşayanlarda olduğu gibi onlarda da arkadaş ve diğer aile fertlerine duyulan özlem arttı. Onlarda ev dışında ki sosyal yaşama ihtiyaç duymaya başladılar. Bu da oldukça olağandır. Her ilişkinin kişi için anlamı farklıdır.
Diğer yandan da evli veya ailesiyle yaşayan kişilerde evdeki temasın artması ile aile içi uyum, çatışma ve sorunlar karşısında nasıl süreci ilerlettiklerini daha net görmeleri için fırsat sundu. Güçlü bağları olan ilişkisi için çaba harcadığını birbirine hissettiren çiftlerde bir arada olmak ilişkileri üzerinde olumlu bir etkisi oldu. İlişkide iletişim zorlukları olan, kişisel ve ilişkisel sınırları algılamakta zorlanan çiftler için kalabalık bir yalnızlığa ve karamsarlığa neden oldu. Kişinin kendisini yalnız hissettiği durumlarda gösterdiği tepki bireysel olarak değişir. Bazı kişiler daha çok kendi iç dünyasına dönerken, bazı kişiler ise anlık dikkatini odaklayabileceği meşguliyetlere yönelir. Kendi içine kapanma süreci uzadıkça dış dünyadan kopmaya neden olur ki bu durumda mutlaka psikolojik destek gerekir.
Sonuç olarak;
Bizler sosyal varlıklarız ve dış dünya ile ilişki ihtiyacımızdır. Bu nedenle güçlü bireysel ve toplumsal bağlar kurmak yaşamımızı anlamlandırır. Günümüzde internetin getirdiği kolaylıklar meşguliyet sağlasa da yüz yüze tatmin edici bir ilişkinin yerini tutmayacağı aşikardır. Var olan ilişkilerimizi korumak ve geliştirmek için yeni koşulları da dikkate alarak çaba sarf etmek önemlidir.